Om Agnes Henningsen

Agnes Henningsen og Lundsgaard Gods

Forvalterboligen ved Lundsgaard Gods blev i slutningen af 1800-tallet bygget til forvalter Andersen og hans familie. Én af hans døtre skulle vokse op én af Danmarks mest markante kvindelige forfattere -Agnes Henningsen.

Selvom bygningerne ude fra set står som for 150 år siden, er forvalterboligen og den tilhørende avlsgård idag transformeret. I de smukt renoverede kostalde overfor Agnes Henningsens barndomshjem er idag etableret kulturhuset Anexet v. Lundsgaard Gods, og der er endda kommet en cafe til med det passende navn, Cafe Agnes H.

På Lundsgaard Gods har vi således et helt særligt forhold til den markante kvinde og forrygende figur Agnes Henningsen.

"Den store kærlighed burde hedde den store egenkærlighed"
Den Store Kærlighed, 1917
"For mig er det eneste, som er smukt, friheden"
Kærlighedens Årstider, 1927

Fejringen af Agnes Henningsen

2018 er 150-året for den toneangivende forfatter – derfor fejrer Anexet ved Lundsgaard Gods hende og hendes insisteren på retten til at råde over egen krop med litteratur, mad, musik, kunst og samtaler. Alt sammen i den livfulde kvindes ånd. 

Du kan blandt andet opleve Suzanne Brøgger, Geeti Amiri, Mette Fugl, Vigga Bro, Pia Juul og Hans Hertel, samt koncerter med svenske Marie Bergman, Melissa Inya og Kira Skov m. band. Vær med til at fejre Agnes Henningsen d. 16.-18. november i Anexet v. Lundsgaard Gods.

Frisindet, forførende, forkæmper...

Agnes Henningsens liv og forfatterskab var tæt forbundet. I både forfatterskabet og livsførelsen var hun forkæmper for den personlige frigørelse, både hvad angik erotik og moral, med en skarp opmærksomhed på konventionens og det borgerlige hykleris omkostninger.

Som kvinderettighedsforkæmper var Agnes Henningsen interessant, idet hun stod udenfor den etablerede kvindebevægelse, men til gengæld levede som en fri og med hendes egne ord ’letsindig’ kvinde, hvilket kom til udtryk i hendes erotiske praksis og moralske normer.

Valget om at gå mod strømmen for at tage retten til sit eget liv, var en overskrift for Henningsens forfatterskab og liv.

"Skulle jeg foragte nogen, blev det mennesker, der lever efter en moral andre har lavet"
Lykken - en elskovshistorie, 1905